FN Blog / Jogblog / Bürostop
Nyomtatás Betűméret

Bürostop

2007-08-14 14:55:54
Újabb kormányzati próbálkozást jelentettek be az „ügyfélbarát közigazgatás” és a „bürokrácia visszaszorítása” kissé elcsépelt jelszavaival, de legalább a mi véleményünkre is kíváncsiak.

 

www.burostop.hu lesz annak a weboldalnak az elérhetősége, ahová október 1-től várja a kormányzat a szakértői anyagokat és lakossági javaslatokat a gyorsabb és egyszerűbb hivatali ügyintézés érdekében, ugyanis továbbra is lesújtó a lakosság véleménye a bürokráciáról.

A tervek szépek, számolt be a Népszabadság: az adminisztratív terhek 2008-ig húsz, 2013-ig ötven százalékkal csökkennek. Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón a születéssel, a házasságkötéssel, az elhalálozással, a személyi okmányokkal, a gépjárművekkel és az ÁNTSZ-engedélyekkel kapcsolatos eljárások egyszerűsítését ígérte jövőre. Kiterjesztenék az elektronikus ügyintézést is - ami szerintem jelenleg nincs.

Én szkeptikus vagyok. Amíg ugyanis mindent személyesen alá kell írni, nem beszélhetünk elektronikus ügyintézésről. Amíg a hivatalok 8-16.00 óra között fogadják az ügyfeleket, továbbra is szabadságot kell kivenni ügyes-bajos dolgaink intézéséhez. Nem beszélve arról, hogy az illetékbélyeg leáldozása óta kétszer kell sorba állni az okmányirodában. Egyszer csekkért, ezután a postán fizetni, majd újra vissza az okmányirodába. A hivatali honlapok többségéről alig tudunk meg érdemi információt, telefonon pedig akár több napos türelemjáték is lehet tájékoztatást kérni. Az ügyintézési határidőkről pedig inkább már nem is írok semmit.

Tudom,hogy az ügyintézőknek sincs könnyű dolga, de ha átnéznek a másik oldalra, és nem csak aktákat, hanem embereket is látnának egy-egy ügy mögött, mindenkinek egyszerűbb lenne.


Cimkék: ügyintéz, hivatal
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Luis 2007-08-15 20:45:09
Soha nem jön el az az idő, amire "Tyuxem" vár, tehát örök életű lesz. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: A jogszabályalkotók az egyszerűt is megbonyolítják, ahhoz pedig bonyolult bürokrácia is kell. De van egy másik fő ok is: A hivatalnokok mesterségesen le vannak "butítva" (mint némely magyarosított software), hogy ne lássák át az ügyeket a maguk összetettségében (mert még meg tudnák oldani a problémákat). Régebben (kb. 10 éve) semmi perc alatt megkaptam egy információt 1 kérdésre. Most 10-15 telefonomba kerül, hogy eredményhez jussak, mert egyik ügyintéző küld a másikhoz. Ezt csinálja különösen az APEH és az OEP. 10 ember tud annyit, amennyit nekem egyedül tudnom kell, mert ha nem tudom, kinyírnak. Ők lehetnek buták, én nem. Úgyhogy ennyit a nagy kormányigyekezetről.
1. Tyuxem 2007-08-15 08:59:06
Én még láttamélő dinoszauruszt, de szeretnék addig élni míg ez a szép terv teljes egészében megvalósul. (Még egy nyomorult postai, banki ügyfélfogadást sem tudunk megoldani. A hívószámok
"ügycsoportosak". A skandinávoknál már a 80-as években az ügyfélváróban arra szolgált a hívószám, hogy mikor kerülök sorra. Minden ablaknál miindent el lehetett intézni!) Az okmányirodák előtt, nyitás előtt egy órával már annyian állnak sorban, mint a hetvenes években banánért. Szóval hosszú életű lennék. Matuzsálem "sehol nem lenne".

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről