FN Blog / Jogblog / BKV - A sztrájktörés vagy a sztrájk a jogellen...
Nyomtatás Betűméret

BKV - A sztrájktörés vagy a sztrájk a jogellenes?

2007-08-30 22:46:19
A szakszervezetek szerint a pótsofőrök felvétele, a BKV szerint a sztrájk a jogellenes - feltéve, ha nem biztosítják az elégséges szolgáltatást. A törvény pedig nem tesz igazságot.

Hetek óta figyelhetjük a BKV és a szakszervezetek szélmalomharcát, amibe már a főváros is beszállt, hétfőn pedig elkezdődik a szokásos iskolakezdéssel egybekötött szeptemberi közlekedési káosz – ehhez még BKV sztrájk sem kell.

Sztrájktörvényünk egyidős a rendszerváltással, bár többször is módosult, ráférne itt-ott némi fogalompontosítás. A Népszabadságból úgy értesülhettünk, hogy a BKV jogi szakértői bírósághoz fordultak, annak érdekében, hogy megállapítsák: jogellenes a sztrájk. A hivatkozási alap pedig az, hogy a törvény értelmében annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez (ide tartozik a közforgalmú tömegközlekedés is), csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A törvény pedig kimondja, hogy a sztrájkjogot csak a törvényben meghatározott feltételek szerint lehet gyakorolni, ellenkező esetben jogellenes. Mindenesetre a bíróságnak gyorsan kell döntenie. A sztrájk jogszerűségének, illetve jogellenességének megállapítása elsősorban azért lényeges, mert a jogellenes sztrájkban való részvétel munkavállalói kötelezettségszegésnek minősül, s mint ilyen, akár felmondási ok is lehet. A jogszerű sztrájkot kezdeményező, illetve az abban részt vevő dolgozóval szemben viszont semmilyen hátrányos munkáltatói intézkedés nem tehető.

A szakszervezetek azt tartják aggályosnak, hogy sztrájkjuk idejére alkalmi sofőröket toboroz a munkáltató. Csakhogy a fenti okfejtést követve a törvény valóban kimondja, hogy az elégséges szolgáltatást biztosítani kell. Abban ugyan egyáltalán nem segít a jogszabály, hogy mégis mi az elégséges – ennek meghatározását a tárgyaló felekre bízza. Józan parasztésszel azért könnyen kikövetkeztethető, hogy a nulla szolgáltatás nem egyenlő az elégségessel. Akkor pedig valahogy működnie kell a tömegközlekedésnek. A sztrájktörvény a munkáltató részéről a sztrájk alatti további egyeztetéseket, valamint a személy- és vagyonvédelem biztosítását teszi kötelezővé, egyáltalán semmit nem ír a „sztrájktörésről”, így a mi sztrájktörvényünk szerint jogellenesnek aligha minősíthető a munkáltató toborzása. Aggályos persze attól még lehet, és az is. Az pedig, hogy a munkáltató adatokat gyűjt a sztrájkolni készülő munkavállalókról, mindenképpen jogellenes.

BKV sztrájk már valóban régen volt, most jó esély van rá, hogy lesz. Többek között én is dühös vagyok, és én is szeretnék majd eljutni a munkahelyemre. Én is mondhatnám, hogy: másnak is kevés a fizetése, meg más is sztrájkolhatna, de nem teheti. De nem mondom, pont azért, mert aki élhet ezzel az eszközzel, éljen vele. Szívesen látnám azonban a felek kompromisszum-készségét.

Mindenesetre ha lesz sztrájk, az alternatív közlekedési eszközök (két láb, bicikli, motor, roller) a legbiztosabbak kedd reggelre – én legalábbis nem bízom sem az alkalmi sofőrökben, sem a dugóban autózásban. Addig még van három nap.

Bővebben a témáról:

Demszky: a BKV-nak nincs pénze béremelésre

Sztrájk lehet, teljes leállás nem

Nyugdíjasok és külsősök vezetnek majd sztrájk idején 


Cimkék: bíróság, munka, sztrájk, szakszervezet
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Reális 2007-10-28 10:31:31
Tisztelt Vida Úr! Az általános helyzetről kialakult véleményével egyetértek, azonban a BKV sztrájkot érintő megjegyzése felülvizsgálatra szorul. A kapitalista világrend, amelyben egy ideje kénytelenek vagyunk élni, arról szól, hogy ki tudja jobban érvényesíteni az érdekeit. Igaza van, ez a rendszer nem igazságos, ezért alakultak ki ezekben a társadalmakban az összefogáson alapuló érdekvédelmi szervezetek. Önnek is ezt az utat ajánlom, mivel az csak a politika játéka, amikor megpróbálja egymás ellen fordítani a kiszolgáltatott társadalmi csoportokat. Ismeri ugye:"Oszd meg,és uralkodj!" Az ápolónők nem fognak több fizetést kapni, a nyugdíjak nem lesznek magasabbak, ha a BKV-nál minimálbérért fognak dolgozni. Legfeljebb a BKV vezérek évvégi prémiumja lesz magasabb!
4. ötvenes 2007-09-03 09:58:14
Szerintem az egész ügy hátterében valami nagy-nagy huncutság áll. A tárgyalások korábbi eredménytelensége után hogy-hogy meg tudtak állapodni egyik pillanatról a másikra? Valamelyik fél hirtelen megvilágosodott, mint Buddha? A megállapodás tárgyát illetően semmiféle előre sejtés nem volt? Szerintem az egyik fél (de lehet, hogy mindkettő) már előre tudta, hogy mit fog tenni az utolsó pillanatban, csak olyan jó húzni az emberek idegeit, ameddig csak lehet!
3. volt közlekedési dolgozo 2007-09-02 09:48:24
Sztárjkoljanak csak a BKV dolgozói, ha a MÁV dolgozói minden évben ki harcolhatják a nekik jogosan járó béremelésüket, akkor mért ne tehetnék meg ezt a Bkv dolgozói, és mért ne tehetnék meg ugyan ezt a közúti személyszállításban dolgozók is?
Én úgy gondolom, hogy jogos a sztrájk, jogos a követelés.Demszky meg éljen meg egy BKV-és fizetésből, és az ő bérét pedig adja oda annak az autóbuszvezetőnek, aki 40 fok meelegben vezeti az autóbuszt.havi 300 órában.
2. shater 2007-09-01 18:40:19
Ezzel a magas átlagfizetéssel mindekit átvernek, hogy a BKV dolgozókra haragudjanak az emberek. Nem a buszvezetők miatt ilyen magas, hanem a cégvezetés bére is bele van számolva, ami milliós nagyságrendű.
Ez itt a baj! Nem a melósok keresnek sokat. Valakiknek érdeke az indulatokat szítani ezzel.
1. vida istván 2007-09-01 11:15:58
úgy gondolom itt nem csupán a BKV-ról van szó. Azt röviden lezárhatnánk azzal, hogy aki az országos átlagfizetéstől lényegesen többet keres és attól még pofátlanul tobbet követel (mert magyarul itt arról van szó), továbbá a lakosságot használja fel zsarolás eszközéül az nem TISZTESSÉGES. Azonban!
Ez a dolog a rendszerváltás óta zajló (párt-kormányfüggetlen) törvénykezési gyakorlatot példázza. Ugyanis törvényeink jelentős része gumiszabály, értelmezhető igy is, úgy is.Ezzel pedig ellátja a jogász urakat feladattal.Azokat akik maguk is ott ülnek a törvényhozásban, vagy "szakértőként" részt vesznek a törvényhozói munka előkészítésében.
Konklúzió: a fennálló helyzet nem VÉLETLEN!!! sajnos.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről