FN Blog / Jogblog / Vagy nyugdíj vagy munka
Nyomtatás Betűméret

Vagy nyugdíj vagy munka

2007-10-27 16:00:13
Többen kérdezték mostanában tőlem, hogy tényleg választaniuk kell-e jövőre a nyugdíjuk és a munkájuk között. Igen, lesz olyan, akinek választania kell: a rokkantnyugdíjasok és az előrehozott nyugdíjasok munkavállalását is korlátozzák.

Sokan gondolkodnak azon, hogy gyorsan még az idén előrehozott nyugdíjba vonulnak, mert jövőre kedvezőtlenebb lesz a nyugdíjszámítás módszere. Ez igaz is, azonban azt is mérlegelni kell, hogy jövő januárban hatályba lép az a szabályozás, hogy az előrehozott nyugdíj mellett nem lehet dolgozni. Még tavasszal módosult ugyanis a nyugdíjtörvény, de csak 2008. január 1-jén lép hatályba néhány változás. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy az előrehozott nyugdíjas nem állhat másik biztosítási jogviszonyban. Azaz nem csak munkaviszonyban nem vállalhat munkát, hanem vállalkozóként sem. A cél az, hogy minél több munkaképes nyugdíjkorhatár-közeli munkavállalót visszatereljenek a munkába, kihúzva ezzel a magasabb járulékfizetési kötelezettséget és halogatva az állami nyugdíjfizetést.

Ha az előrehozott nyugdíjas mégis dolgozni szeretne, akkor szüneteltetnie kell a nyugdíját mindaddig, amíg be nem tölti a nyugdíjkorhatárt. Ettől kezdve már nem tilos a munka, csak egyrészt nyugdíját össze kell számítani a munkajövedelmével és így kell adóznia utána, másrészt idén áprilistól 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot és 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot is kell fizetnie a munkajövedelme után. Azok a nyugdíjasok, akik nem munkaviszonyban dolgoznak, hanem vállalkozásban folytatnak kiegészítő tevékenységet, a 4 százalék helyett 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek. Sovány vigasz, de legalább a nyugdíjasként befizetett nyugdíjjárulékért cserébe nyugdíjemelésre jogosultak. Minden 365 napos járulékfizetés után az átlagos járulékalap 0,4%-ával kell megemelni a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíját. Az emelés persze nem automatikus, azt a nyugdíjasnak kell kérnie, először 2008-ban lehet kérelmezni.

A rokkantnyugdíjasok sem ússzák meg a nyugdíjreformot, nemcsak a feltételrendszert szigorítják, jövőre munkavállalásukat is korlátozzák. Rokkantnyugdíjasként ugyanis csak a minimálbér erejéig vállalható majd munka.

Az újabb módosításokat is hamarosan tárgyalja a parlament, a nyugdíjkorhatár további kitolására és az előrehozott nyugdíj feltételeinek szigorítására lehet számítani. Kár, hogy a munkáltatókat még nehezen lehet abba az irányba terelni, hogy az idősebb munkavállalók tapasztalatát is becsüljék meg.

Kíváncsi vagyok milyen esélyekkel helyezkedik el most az az 50 év feletti, megfelelő végzettséggel, munkatapasztalattal bíró munkanélküli, akinek megszűnt a munkahelye, de van még jónéhány éve a nyugdíjkorhatárig. Vagy az a csökkent munkaképességű munkavállaló, aki eredeti munkáját nem tudja ellátni, de munkaképesség csökkenése nem éri el a 67 százalékot (azaz nem jogosult rokkantnyugdíjra), és ráadásul már nem fiatal. Én úgy látom, hogy komoly versenyhátrányban vannak a munkaerőpiacon, miközben az állam sem kíván róluk gondoskodni.


Cimkék: járulék, nyugdíj, munka
195 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

53. milli 2007-11-10 13:20:03
Valamikor ebben az országban a szorgalmas, talpraesett emberek tisztességesen meg tudtak élni. Mióta ez a néhány szarházi bitorolja az országot, minden kreativitást, motivációt, lelkesedést és tenniakarást kiirtottak az emberekből. Pofátlanul csapolják még mindig a közvagyont, a pótlásra pedig újabbnál újabb és egyre rafináltabb módszerekkel próbálkoznak. Ezek a hátralevő 3 évben koldussá teszik a népet. Az a néhány 10 ezer persze majd javítja az átlagot.
52. béla 2007-11-09 11:21:33
Mr.President Pinocció (by Fábry)a rablott milliárdjaiból szépen éldegél, míg én a nyugdíjamból tartsam el a két egyetemista gyerekemet, akiknek "ingyenes" az oktatásuk.
Már most indulok külföldre munkát keresni és mindkét gyerekemet arra nevelem, hogy ne maradjon ebben a szemét országban, ahol a segélyből élő választókra alapozva a munkából élni akaró ember húszadrendű és folyamatosan büntetik azért, mert munkával akar pénzt keresni.
Remélem Pinocció és társai is zuschlag (így kisbetűvel) sorsára jutnak.
51. fox 2007-11-07 15:12:20
Gyurcsány méltán beállhat a magyar nép ellenségeinek sorába. Ilyen szemét, a saját hazáját szisztematikusan sárba tipró kormánya még nem volt ennek az országnak.
50. Ditti 2007-10-31 10:43:12
Miérthirdetik az Örkényi Távmunkaházat, ha munkára sehol sem lehet jelentkezni! Mindegy, hogy egészséges, vagy rokkantnyugdíjas valaki!
Miért hozták akkor létre? Nem cikkeket munkaajánlatokat keresek!!
49. csonny 2007-10-30 22:12:08
Kiegészítés: természetesen azért van állásom, mert van EU pénz, amint elfogy, ki leszek rúgva (2 éven belül). Ahogy a cikk szerzője írta, nem kapkodnak a hátrányos helyzetű munkavállalók után a munkáltatók. Sőt!
48. csonny 2007-10-30 22:08:25
Csak annyit mondanék, rokkant vagyok gyermekkori betegség következtében, diplomás vagyok, dolgozom(de természetesen jóval képzettségem alatti munkakörben), hosszú évekig voltam munkanélküli, most EU-pályázatból fizetik a munkám. Ha ezt a kormány meglépi, a halálos ítéletem írja alá. Ugyanis inkább öngyilkos leszek, de nem fogok hajléktalanként nyomorogni. A drága kormányunk kedvéért főleg nem.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről