FN Blog / Jogblog / 2009-től lehetnek bejegyzett élettársak
Nyomtatás Betűméret

2009-től lehetnek bejegyzett élettársak

2007-11-28 16:01:14
Miután az erre vonatkozó szabályozási javaslatot kiemelték a készülő új Ptk-ból, a törvényjavaslatot pedig általános vitára alkalmasnak találták az illetékes bizottságok, 2009. január 1-től hivatalosan is több jogot kapnak az élettársak.

A törvényjavaslatot még decemberben tárgyalja a parlament, és karácsony előtt el is fogadhatják, hatályba lépni azonban csak 2009. január 1-jén fog. A javaslat előéletéhez hozzátartozik, hogy a tervezett szabályozás az új ptk-ba lett volna beépítve, ami azonban még a közigazgatási egyeztetés utolsó fázisában van, és leghamarabb 2010-ben léphet hatályba. Emellett ne felejtsük el azt sem, hogy született egy külön törvényjavaslat az azonos neműek házasságkötéséről, amit azonban a parlament alkotmányossági aggályok miatt nem is fog tárgyalni. A bejegyzett élettársi kapcsolat azonban rendezheti az azonos nemű élettársak jogi helyzetét is.

Én személy szerint nem értek egyet azzal, hogy teljesen fölösleges bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot, akkor már legyen házasság, és azzal sem, hogy ezt a formát kizárólag a melegeknek találták ki. Vannak ugyanis szép számmal olyan párok, akik tényleg nem szeretnének házasságot kötni, mégpedig pontosan azért, mert ma Magyarországon elválni még akkor is nehéz (legalábbis hosszadalmas), ha előzetesen házassági szerződést kötöttek a felek és mindenben megállapodnak válás során is egymással. A bejegyzett élettársi kapcsolat sokkal egyszerűbben felbontható lesz, mint jelenleg a házasság. Ha pedig minden rendben van, és szóba sem kerül a felbontás, a bejegyzett élettárs örökölhet, jogosult lehet tartásra, lakáshasználatra. A hatályos szabályok szerint ugyanis ha például váratlanul meghal valakinek az élettársa, az az ember, aki akár évtizedekig volt a társa, a törvényes öröklés szerint nem örököl utána semmit. Mégpedig nem biztos hogy azért, mert a váratlanul meghalt társa nem kívánt gondoskodni róla – lehet, hogy csak nem volt rá ideje, vagy nem jutott eszébe.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra általánosan a családjogi törvény rendelkezéseit kell majd alkalmazni, azaz ezt a kapcsolatot a törvény elismeri családjogi jogintézményként, és csak a házasságtól eltérő szabályokat (névviselés, örökbefogadás, megszüntetés rendezi külön). Az anyakönyvvezetői eljárás a javaslat szerint nyilvános és ünnepélyes. Mivel már korábban nagyvonalakban írtam a ptk-beli tervezetről, most csak a megszüntetésre és az örökbefogadásra térek ki.

Megszüntetés közjegyző előtt

Amennyiben az élettársaknak nincs közös kiskorú gyermeke és a kapcsolat felbontásában, valamint a vagyonjogi kérdésekben is megegyeznek, a bírósági eljárásnál rugalmasabb és gyorsabb közjegyzői megszüntetést is választhatják.

Ha a megszüntetési kérelem megfelel a jogszabályi feltételeknek, akár 30 napon belül befejeződhet az eljárás az egyezség jóváhagyásával, amelynek ugyanolyan hatálya lesz mint a bírói egyezésnek.. Halasztást bármelyik fél kérhet, ha pedig valamelyikőjük nem jelenik meg a személyes meghallgatáson, akkor azonnal megszűnik az eljárás. Az egyezséget jóváhagyó és a bejegyzett élettársi kapcsolatot megszüntető végzés ellen nem lehet majd fellebbezni, és az ellen felülvizsgálati kérelem sem terjeszthető elő.

Örökbefogadás

A törvényjavaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé a közös örökbefogadását. Együttesen nem fogadhatnak örökbe és az egyik bejegyzett élettárs sem fogadhatja örökbe partnerének gyermekét.

Korábban a témáról:

Regisztrálom az élettársam


Cimkék: házasság, élettárs, ptk., örököl
26 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. kék bársony 2008-04-07 18:19:13
13 év élettársi kapcsolatot szétzúzott a pasim családja...közös vagyok nincs.
jogosult vagyok valamire ennyi egütt töltött év után? - nem voltunk regisztrálva...
7. magdalina 2007-12-29 11:16:44
Ezzel sok visszaélés is lehet,pl 2 özvegy összejön külön külön kapják az elhunyt után a nyugdijat életük végéig,mind 2-nek özvegyi haszonélvezet van az 1-ben laknak a másikat kiadják,és hívatalosan élettársak lehetnek minden törvényes joggal.
6. galius 2007-11-30 11:22:48
Közjegyző előtti bontást - egyezség esetén - már régóta időszerünek tartom, bár ezzel a témával én is foglalkoztam, és én ezt az anyakönyvvezető hatáskörébe utaltam volna, hiszen Ő hozta létre a köteléket.
A magyarság fogyása sajnos valóban kezd égető gonddá válni, és valóban én sem látok olyan szociális koncepciót, amely ennek gátat vetne. És azt hiszem, hogy mindenki tudja, hogy ez milyen következménnyel fog járni. Ugye?
5. Pintyőke 2007-11-30 09:02:39
Mo-n egyre kevesebben kötnek házasságot, közülük sokan nem vállalnak gyereket, ezért 2050-re a lakosság száma 9 millióra csökkenhet. Miközben nő a nyugdíjasok száma. A neves szociológus, Kopp Mária szerint Mo-n 200 év múlva fog megszületni az utolsó magyar gyermek.
A fentiek megakadályozására átfogó intézkedések szükségesek, melyeknek a nyomát sem látni.
Tudjuk egyáltalán, hogy mit akarunk? Vagy hagyjuk, hogy úgy történjen, ahogy valakik - valaki mások akarják?
Elfogy a magyar nemzet. Ezt akarjuk? Kik akarják ezt?
4. Szalai László 2007-11-30 04:52:06
Élettárs halála esetén a nyugdíj 50 százalékát itt is odaadják?
3. dranya 2007-11-29 15:10:07
Nem. Egyszerre egy regisztrált élletárs lehet, és annak sem lehet rgisztrált élettársa, aki hivatalosan házasságban él.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről