FN Blog / Jogblog / Közjegyzői és ügyvédi lobbik a készülő ptk...
Nyomtatás Betűméret

Közjegyzői és ügyvédi lobbik a készülő ptk. mögött

2007-12-17 13:15:25
Érdeklődéssel figyelem az utóbbi hónapok sajtóhíreit és a benyújtott, illetve még formálódó törvényjavaslatokat a regisztrált élettársi és a házassági kapcsolatok egyszerűsített felbontásáról. A jogszabálytervezetek mögött a közjegyzői és az ügyvédi lobbi egymásnak feszülése is látszik.

A regisztrált élettársi kapcsolatokról szóló külön törvényről ma zárószavazást tartanak a parlamentben, az egységes javaslat alapján feltételezhető, hogy 2009. január 1-től lehet majd az anyakönyvvezető előtt regisztráltatni az élettársi kapcsolatot, közjegyző előtt pedig megszüntetni azt. A közjegyző előtti felbontásnak csak akkor lesz helye, ha a feleknek nincs közös kiskorú gyermeke, és közös megegyezéssel kérik kapcsolatuk hivatalos megszüntetését.

Az új Polgári Törvénykönyv (ptk.) tervezete még nem került a parlament elé, a végleges normaszöveg-tevezetet még a kormány sem tárgyalta. Az már köztudott, hogy a törvény magába olvasztja majd a családjogi törvényt is, és nemcsak a regisztrált élettársaknak ad több jogot, hanem azoknak is, akik ugyan nem jegyeztették be kapcsolatukat, de bizonyíthatóan legalább 10 éve élnek együtt, vagy közös gyermekük született. A kapcsolat megszakadás után ők a házastárshoz hasonlóan jogosultak lesznek tartásra, lakáshasználatra.

Az igazságügyi minisztérium honlapján lévő tervezet közjegyzői hatáskörbe helyezné a házasság megszüntetésének közös megegyezéses változatát is, akkor is, ha a feleknek közös kiskorú gyermeke is van. Ez némi ellentmondás ahhoz képest, hogy az élettársi kapcsolatot csak gyermek hiányában bonthatja majd fel közjegyző, de talán ezt majd menet közben feloldja a jogalkotás. A Magyar Ügyvédnők Egyesülete ezért nemrégiben aggályait fejezte ki a gyengébb felet féltve, és javasolta, hogy ez a lehetőség kimondottan csak akkor álljon nyitva a felek előtt, ha nincs közös gyermekük és már legalább fél éve nem élnek együtt.

Ám nemcsak a feleket félteni van okuk az ügyvédeknek, joggal aggódhatnak egyes ügytípusaik elvesztése miatt is. A ptk. tervezet ugyanis jelenleg két variációt tartalmaz az egyre „népszerűbb” házassági vagyonjogi szerződésekre. Az egyik szerint az ilyen szerződés kizárólag közokiratba foglalva (azaz közjegyző által készítve) érvényes, míg a másik variáció a hatályos rendelkezésekkel egyezően az ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratot is érvényesnek tekintené. Érthető az ügyvédi kar zúgolódása, hiszen a házassági vagyonjogi szerződések jórésze ügyvéd előtt készül, ami nem is véletlen, hiszen gyakran rendelkeznek benne a felek ingatlanokról is, ezért a szerződéskötést követően földhivatali ügyintézés is szükséges lehet. Márpedig a közjegyzők csak a szerződés elkészítésében tudnak közreműködni, a kapcsolódó ügyintézésben már nem vehetnek részt. A földhivatalnál viszont kötelező a jogi képviselet.

Tény, hogy a bíróságok leterheltek, a perek elhúzódnak. Az is tény, hogy egy-egy újabb hatósági jogkör, feladat közjegyzőkre telepítése a plusztevékenység mellett biztos pluszjövedelmet is biztosít a közjegyzőknek. És az is tény, hogy a kötött létszámú bírói és közjegyzői karral szemben folyamatosan bővülő ügyvédi kar igyekszik megtartani klasszikus feladatait. Az ügyfelek csak győzzék követni, hogy éppen hol tart a szabályozási javaslat, és reménykedjenek abban, hogy a jogalkotási folyamatból nem maradnak ki az ő szempontjaik, azaz hogy gyorsabban és olcsóbban tudják intézni ügyeiket. 


Cimkék: ptk., élettárs, közjegyző, ügyvéd
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Lala 2008-01-22 08:17:23
Én csak annyit tennék hozzá, hogy a közjegyzők így is keresnek eleget, de nem ez a baj, hanem, hogy miért nem engednek több közjegyzőt egy településen. Hol van itt a verseny?
A bíróságokról csak annyit, hogy októberben adtam be a válóperes papírt, közös emgegyezéssel és vagyon megosztással, amit mind a kettőnk ügyvédje aláírt. A bíróság majd márciusban fogja kimondani a végső döntést. Jogállamban élünk, de ha azért ennyire sincs idő, mikor minden rendben van, akkor mi van azokkal akik tényleg nem tudnak megegyezeni?!
3. notarius 2008-01-15 10:20:28
A cikk fájdalmasan pontatlan. A közjegyzőkről szóló jogszabály jogsultságot ad arra, hogy a közjegyző eljárjon a földhivatal fele. Mit gondol a kedves cikkíró, mi történik akkor amikor egy adásvételit közjegyző ír? Vagy a hagyatékba tartozó ingatlant átadja? Semmi? Rossz válasz ilyenkor bizony eljár, megkeresi a földhivatalt a bejegyzés végett.

Házzasság felbontása téma:
Elsődleges cél itt a bíróság tehermentesítése, hogy végre ne éveket kelljen várni más ügyeknek, azért mert az egyszerűbben (állami háttértár nélkül eldönthető) megítélendő ügyekben is nekik kell eljárni első fokon (azért emelem ki, mert ha vita támad akkor még mindíg lehet bíróságra menni, sőt ha a gyengébb nem meghallgatása után kiderül, hogy ő nem akar közös megegyezéses válást, akkor a közjegyzőnek kötelessége elutasítani a kérelmet).

A vagyonjogi szerződésről pedig a végrehajtókat kell megkérdezni mi a véleményük. Egyszer az egyik, máskor a másik húzza elő a vagyonjogi szerződését azzal, hogy "node kérem, itvv van tessék, neki semmi vagyonom nincs". Szerintem emiatt gondolkodtak el a jogalkotók egy olyan megoldáson ahol nem lehet két vagyonjogi szerződés a fiókban.
2. patkanyjogasz 2008-01-06 08:19:18
Ebben az országban az a baj, hogy a jogászok a legnagyobb szélhámosok.
Egyáltalán nem sajnálom a tolvaj ügyvédeket.
1. medox 2007-12-18 14:59:31
Szerintem egy nagy hülyeség ez a törvény! Azért élnek sokan élettársi viszonyban,mert nem akarják a házasságot,mint életformát!Ez pedig az,ismét csak a papírt gyártsuk,inkább a méh-telepre vinnék,és a burokrácia csökkenne egy picit!

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről