FN Blog / Jogblog / Mari néni számlája
Nyomtatás Betűméret

Mari néni számlája

2007-12-21 09:27:56
A feketegazdaság elleni küzdés lázában égünk jövőre is. Járulékfizetési szempontból már az idén is rájárt a rúd az őstermelőkre, jövőre már adószám is kell nekik és bizony megbüntethetik Mari nénit, ha nem ad nyugtát a kapuja előtt árult házitojásról.

Egy ideje feltűnt az adóhatóságnak, hogy micsoda „aranybánya” őstermelőnek lenni, no meg az a réteg aki kihúzza magát a közterhek viselése alól. Így aztán szép lassan behúzzák őket is a nyilvántartásokba, ha már nem fizetnek a költségvetésnek, legalább büntetni lehessen őket. Jövőre az új áfa-törvény kimondja, hogy csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat adóköteles tevékenységet. Ezért azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nál, akiknek eddig nem volt adószámuk. Emellett minden mezőgazdasági értékesítést a törvény által előírt bizonylattal (számlával) kell kísérni. Azaz megszűnik az a lehetőség, hogy évi 500 ezer forint alatti értékesítésről nem kell számlát adni. Így aztán a magánszemély vevőknek is nyugtát, illetve számlát kell majd adni minden eladásról, akkor is, ha piacon vagy háznál árul a termelő.

Nem akarom hosszan magyarázni, akit érdekel, elolvashatja az APEH honlapján, mindenesetre nem bújhatnak ki a bejelentés alól azok a termelők sem, akik kizárólag kompenzációs felárra jogosító értékesítést végeznek. Adószám nélkül ugyanis jövőre nem tarthatnak igényt kompenzációs felárra, ezért legkésőbb az első felvásárlás időpontjáig be kell jelentkezniük az APEH-hoz és adószámot kell kérniük. A szükséges nyomtatványok szintén az APEH honlapjáról érhetők el. Kár, hogy Mari néni nem biztos, hogy olvassa az APEH honlapját.

Persze azt se felejtsük el, hogy jövőre a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását is szigorúbban büntetik, a bírság akár egymillió forintra is rúghat.


Cimkék: adószám, számla, adó, őstermelő, APEH
43 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

30. Px2DCqZogd 2016-05-18 10:14:49
- Excellent shot. I need to look into doing some Urbex myself! I really enjoyed my stay in Berlin & Poland when I was there (on a WWII history tour) – too bad I di8;&#d217nt have spare time to check out these amazing (off tour) WWII sites.
29. Rab Rábi 2008-02-10 09:27:49
Én sem vagyok a mai magyarország politikai jobb oldalával meg elégedve.
De a balosaink is kapkodnak,tisztában vagyok a lépéseinek szukségességével.
De figyelni kéne az emberek,anyagi és pszihés terhelhetőségüket.
Isten mentsen minket a jelenlegi jobb oldal hatalomra kerülésétől
28. Diogenes-45 2008-02-05 21:06:54
Nem azt mondtam, hogy az már gazdag, akinek számítógépe és internet-kapcsolata van és tud hol aludni, csak Rab Rábi kis versének azon részére reagáltam, hogy:
"Koldussá lett két kezem."
A koldus-lét és a gazdagság között van még néhány árnyalat, azt hiszem. Persze, ha "evel" úgy akarja, akkor bárkit elküldhet a "búsba". Én ezt meg is fogadnám, ha cserébe megígéri, hogy az értő olvasás általános iskolai követelményét próbálja teljesíteni.
A "nem koldus" nem egyenlő a "gazdag"-gal.
Ha megérti, rá fog jönni arra is, hogy attól még nem lesz igaza, ha ide-oda küldözgeti azokat, akik nem akarnak a nagy nemzeti nihil jobboldali játékában részt venni.

27. Rab Rábi 2008-02-03 13:41:48
Diogones-45
Ha nem lattad volna,a parlamentet dobáltam,"virtuális molotov kotéllal". Se A jobb se a balloldalon nem látok olyan irányt ami megnyuvással töltene el a jövőnket illetően.Evel-nek igaza van.Egy internetes kapcsolat nem a gazdagságotjelenti.

Talán ha honatyáink,nem nyúlnák le pofátlanul az államkasszát(több milliós költségtérités cimén) jobban meglehetne értetni a néppel velünk,a szükséges rosszat.
A hazugság vádját meg kikérem magamnak.(hazudozást meghagyom a T. politikusainknak)
26. evel 2008-02-03 11:39:03
Akinek egy internetes kapcsolat már gazdagságot jelent, az elmehet a búsba
25. Diogenes-45 2008-02-02 15:11:23
Rab Rábi!
Koldussá lett két kezed? Azért örülök, hogy magyarországon egy szerencsétlen koldus számítógéppel és interneteléréssel rendelkezik, melyhez nyilván lakása is van. Persze, lehet, hogy valóban koldus vagy és laptopot, valamint mobil internetet kaptál ajándékba egy adakozótól.
Ez utóbbi igen kevéssé valószínű, úgyhogy inkább csak egyszerűen nem mondasz igazat.
    1 2 3 4 5    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről