FN Blog / Jogblog / Drágább, de biztonságosabb lehet a szerződésk...
Nyomtatás Betűméret

Drágább, de biztonságosabb lehet a szerződéskötés

2008-01-08 15:10:06
Az ügyvédek ugyanis a központi nyilvántartásból is ellenőrizhetik, hogy ügyfeleik személyi adati megegyeznek-e a bemutatott személyi igazolványukban szereplő adatokkal, és az igazolvány érvényes-e. Az ellenőrzés nem kötelező, és csak azok az ügyvédek tudják elvégezni, akik elektronikus aláírással rendelkeznek.

A jogszabályi előzmények:

  • Tavaly tavasszal elfogadták a jogügyletek biztonságáról szóló 2007. évi LXIV. törvényt, ami 2008. január 1-től a közjegyzőknek és a végrehajtóknak kötelezővé teszi, az ügyvédeknek pedig lehetőségként biztosítja, hogy a központi nyilvántartáshoz elektronikusan csatlakozva, ellenőrizzék ügyfeleik személyi azonosságának valódiságát. (Zárójelben jegyzem meg, hogy december elején még kétséges volt, hogy januárra rendelkezésre fog állni a technikai háttér és elkészül a végrehajtási jogszabály)
  • Decemberben megszületett a végrehajtást segítő 54/2007. (XII. 21.) IRM rendelet is, és
  • a Magyar Ügyvédi Kamara is elfogadta 2/2007. számú szabályzatát, ami meghatározza az ellenőrzéssel kapcsolatos ügyvédi teendőket,
  • működik az úgynevezett JÜB-rendszer (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer), amelyhez a kormányzati portálon vagy az okmányirodából kért azonosítóval, az ún. ügyfélkapun keresztül lehet csatlakozni.

A jelenlegi helyzet ennek ellenére nem egészen egyértelmű. Egyrészt a Magyar Ügyvédi Kamara állásfoglalása csak akkor fog hatályba lépni, ha azt az Igazságügyi Közlönyben is kihirdetik, addig nem kell azt alkalmazni, még akkor sem, ha a lehetőség adott, hogy a megfelelő technikai feltélekkel rendelkező ügyvédek már most használják a JÜB-rendszert.

Másrészt a rendszert csak azok az ügyvédek használhatják, akik rendelkeznek elektronikus aláírással, márpedig többezer ügyvédnek még nincs ilyen jogosultsága (az elektronikus cégeljárás július 1-től lesz kötelező).

Nem gondolom, hogy nagy általánosságban bármelyik ügyfélnek kifogása lesz az ellenőrzés ellen (lehet egyébként, akkor azonban az ügyvéd akár meg is tagadhatja a szerződéskészítést), tanulniuk inkább az ügyvédeknek kell. Meg kell tanulniuk a rendszer használatát, be kell gyakorolniuk a pluszadminisztrációt, a kamara által előírt nyilvántartást kell vezetniük a kapott adatokról, illetve ügyfeleikről. Ezért biztos kell néhány hónap, amíg belendülnek az olyan ügyletek, ahol dokumentáltan ellenőrzik a szerződő felek személyes adatait.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy a jogszabály alkalmazása szempontjából jó, vagy éppen rossz az, hogy az ellenőrzés nem kötelező, csak lehetőség az ügyvédek számára. Úgy gondolom, hogy sok esetben ez éppen annyira elemi érdeke az ügyvédnek, mint az ügyfélnek. Az adatellenőrzés és a pluszmunka költségeit azonban bizonyosan az ügyfelek fogják viselni, ami drágítja a szerződéskötést. Egy-egy adat lekérése ugyan nem haladja meg majd az 1000 forintot, de az ezzel járó pluszmunkát is meg kell fizetnie valakinek.

Az irány azért mégiscsak az kell hogy legyen, hogy kössünk biztonságos szerződéseket, és az ügyvéd is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy utólag ne legyen felelősségre vonható az okiratszerkesztéskor elkövetett mulasztás miatt. Nem tartom elképzelhetetlennek azt sem, hogy egy-két éven belül lesznek olyan ügycsoportok – például az ingatlanügyletek, cégalapítások -, ahol kötelező lesz a személyi adatok ellenőrzése.

Korábban a témáról:

Rögös az út az elektronikus ügyintézésig

Nehezebb lesz hamis személyivel szerződni


Cimkék: elektronikus, szerződés, ügyvéd
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. zoltano 2008-01-12 09:33:11
Ez akár jó ötlet is lehetne, csak éppen kötelezővé kellett volna tenni az adategyeztetést. Így, hogy a törvény csak az ellenőrzés lehetőségét adja meg, az egész fabatkát sem ér.

Bár egyébként sem tudom elképzelni, hogy ha esetleg nem stimmelnek az adatok, akkor mi történik? Az ügyvéd megkéri az ügyfelet, hogy ugyan várjon már amíg rendőrt hív vagy mi?
4. Tyuxem 2008-01-09 19:16:53
Igaza van Calnak! Ha komoly "lakásmaffiózó" (csak csaló, zsaroló, kényszerítő van, de mi mindig okosak vagyunk!) akar valamit akkor a "dokument" hibátlan lesz. Hisz csak pénz kérdése, hogy milyen igazolványt, milyen adatokkal "csináltassunk". Újabb bevétel a csókos cégeknek (az e-aláírást szolgáltatóknak). És megoldás az ügyvédi pálya túltelítettségére. A kis forgalmú ügyvédek kiszállnak, és kaszálnak majd a szerződésgyárak (közjegyzők, sztárirodák, ahol az ellenőrzést elvégzi valamely admminisztrátor, vagy jelölt.) Az "ellenőrzéssel" csak azt lehet megállapítani, hogy a bemutatott igazolványban szereplő adatokkkal egyező van a központi nyilvántartásban. De azt nem, hogy az éppen a hanyadik mutáns. Így van ez, ha laikusok (képviselők) akarják megoldani azt, ami Sztálin elvtársnak és leghűbb ügyészének Visinszkij elvtársnak sem sikerült. Azaz a bűnözés megszüntethető.
3. notarius 2008-01-09 14:13:53
Többletteher van, többletköltség a közjegyzőknél nincs, mivel ők díjmentesen, de kötelezően veszik igénybe a nyilvántartót. Nem 100%-os (tudjuk, az gumi sem az), de legalább kiszűri azokat akik hamis, vagy lopott személyivel kívánnak haszonra szert tenni.
2. Cal 2008-01-09 12:43:04
Csak ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a személyi igazolvány, mint közokirat önmagában egy jogügyletnél kevés. Avagy mindig meg kell kérdőjelezni a közokirat tartalmát és valódiságát. Annyit lehet ellenőrizni, hogy az igazolvány tartalma megegyezik-e a nyilvántartással és nem lopott-e. Hogy ténylegesen az a személy van a jogügyletnél jelen, aki felmutatja az okiratot, azt ilyenkor sem teljes biztonsággal megállapítani. (Lásd: régi vagy "remek" minőségű fénykép, "kölcsönkért" személyi, be nem jelentett okmány eltűnés.)

Némi látszatintézkedés, hogy küzdünk a lakásmaffia és az adócsalók ellen. A közjegyzőknél és az ügyvédeknél lecsapódó jelentős többletadminisztrációval, végső soron a szerződő feleken lecsapódó többletköltséggel.
1. notarius 2008-01-09 11:35:29
De a közjegyzőknek 2008. januárjától kötelező a használata, így ha náluk készül a szerződés akkor a felek 100%-ig biztosak lehetnek benne, hogy a szerződő fél tényleg az aki.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről