FN Blog / Jogblog / Örököl az élettársam?
Nyomtatás Betűméret

Örököl az élettársam?

2007-01-27 15:26:23
Hosszas előkészületek után már olvasható az új polgári törvénykönyv tervezete. Ha végre elfogadják, az élettársak is örökölhetnek...

Évről-évre kevesebb házasságot kötnek. Minek is a papír? A boldog párkapcsolatnak persze egyáltalán nem feltétele, de mi történik akkor, ha hosszú évek után hirtelen meghal a társ?  A hatályos szabályozás szerint ugyanis az élettárs a törvényes öröklés rendje szerint, azaz végrendelet vagy egyéb végintézkedés hiányában nem örököl. Így aztán az is előfordulhat, hogy az utcán találja magát az "özvegy".

Az igazságügyi tárca honlapján már olvasható az új ptk. tervezete, a magyar jogrendszer is elismerni látszik az élettárs öröklési jogát, erre azonban a javaslat szerint csak az úgynevezett "bejegyzett" élettársak lesznek majd jogosultak. Az élettársi kapcsolat bejegyzését közösen lehet majd kérni a helyi önkormányzat jegyzőjénél, törölni azonban már az egyik fél kérelmére is lehet - például, ha mégsem akarjuk, hogy örököljön utánunk  az élettársunk...


Cimkék: élettárs, örököl, ptk
19 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Kovács Pálné 2015-05-12 13:35:15
Ne hogy már az Élettárs örököljön, mert akkor ha 2-2 gyerek van, amiért az egyik fél gürizett a másik fél gyerekei is örökösök lesznek.Ez igazságtalan,mert biztos oka van annak,hogy nem házasodtak össze.Ha törvényes bejelentés történik, akkor elfogadhatobb az öröklés,de ha az egyik fél halála után a másik több tanut is felsorakoztat, bizonyítani élettársi mivoltát és azt elfogadják, hát felháborítónak tartom, mert már nem tud reklamálni a halott fél.Ha akarja hogy halála után örököljön, írjon végrendeletet és nincs vita.
8. tigernyul 2010-11-26 13:49:26
Nem értem ezt az egészet A házasság levél mindent elront! Aki egyszer megégette magát az fél.Én 14 éve élek élettársi viszonyba hosszabb idő mint a házasságom volt. És boldogabb! Akkor a törvény miért áll a boldogság útjába?Bezzeg a " melegek "megkapták a jogokat!Azt mondják a melgesék betgség.Miért van a beteg embereknek(A meleg szerintem agyilag beteg)Az egészségesel szemben több joga?
7. Ria 2010-01-21 07:37:10
Azt tartom felháboritónak, hogy két azonos nemű jogosult az élettársi kapcsolat bejegyzése,de a két különnemű szóba sem jöhet! Hol itt az igazság! Mi 25 éve élünk a párommal együtt, s a mai napig nem tudtuk hitelesiteni az élettársi kapcsolatunkat!a polgármestei hivataltól is elutasitottak, és a közjegyzőtől is! Hová lehet fordulni segitségért?
6. Varga Zsuzsa 2010-01-02 13:43:37
11 évig jóban rosszban együtt voltunk az élettársammal, 11 évig hadakoztam a fiával, aki útált, de eltűrt kisebb- nagyobb 2-3 hónap szünettel, hogy belépjek egyáltalán a csak az apjáé lakásba, bejelentkezésről szó sem lehetett, mert mindig azzal fenyegette az apját, hogy soha többé nem áll szóba vele, de az jól esett neki, hogy 8 hónapig 4 órakor keltem, legyen neki friss kávé, kaja csomagolva. Néhány hónapja miatta is meg a párom 1 súlyos sértése miatt rikán találkoztunk, telefonálni nem tudott, mert azt is ellenőrizte a fia. Beteg volt, orvosa is igazolja, én vittem oda is, a volt munkahelyén is úgy ismertek, mint 2. asszonyát/ az 1. elhunyt/ Most karácsonykor is vártam, üzenjen, jöhet a kaja, de helyette 1 ismerős hívott fel, meghalt el is temette e fia, s már árulja az apja lakását!!!! Köszönöm, ez a jog, ez a tisztesség vagy talán a félelém az örökségért??????
5. csilla 2008-12-12 19:12:34
nos, én, mint egy jogos örökös gyermek, aki éppen azt szenvedi, hogy az édesapja exbarátnője mindent elkövet, hogy lenyúlja, hazugsággal, hamis tanúkkal állítja, hogy ő márpedig élettárs volt, amit egy utcáról jött emebr is mondhatna...baromira támogatom a dolgot. ugyanis gondoljunk bele. holnapután becsönget valaki az örökségért, követeli a vagyon felét, és állít 26 tanút, hogy élettárs volt. jobb az a bejegyzés, én mondom!
4. élettárs 2008-09-17 18:07:53
Miért gondolják hogy csak házasságban lehet két embernek élni? Élettársi viszonyban is ugyan ugy gondoskodom a páromról és közös gyerekünkről,semmivel nincs kisebb felelőség rajtam mint egy "feleségnek".Nézt Albert Gyöngyi esetét,hány férje is volt? És boldog?
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről