FN Blog / Jogblog / Rendőri védelmet szeretne a bíróságokra a fő...
Nyomtatás Betűméret

Rendőri védelmet szeretne a bíróságokra a főbíró

2008-02-15 08:45:41
Lomnici Zoltán azt szeretné elérni, hogy a rendőrség állami feladatként vállalja el a bíróságok rendőri védelmét - ez több milliárdos állami kiadást jelenthet.

Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és egyben a Legfelsőbb Bíróság elnöke nemrégiben sajtótájékoztatón közölte: szeretnék elérni, hogy a súlyosabb ügyeket tárgyaló bírósági épületekben legyen rendőri jelenlét. Külön bizottság is létrejött a bírói védelem kidolgozására: minden megyében felmérik, hogy mennyibe kerülne a bírósági épületek minimális biztonsága. Jelenleg ugyanis a bíróságoknak csak az ötöde felel meg a biztonsági követelményeknek, és jónéhány bírósági épületbe ellenőrzés nélkül bármilyen eszköz bevihető. Lomnici azt szeretné, ha a rendőrség állami feladatként vállalná a bíróságok védelmét. A főbíró egyébként évek óta szorgalmazza a rendőri jelenlétet - sikertelenül.

A bizottság megalakításának közvetlen előzménye az volt, hogy egy férfi január 8-án bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson a Pest Megyei Bíróságon. Szerencsére a tárgyalás a földszinti tárgyalóteremben volt, így a biztonsági őr felfigyelt a szokatlan zajokra és közbe tudott avatkozni. Az emeleten esély nem lett volna arra, hogy meghallja.

Én azért szkeptikus vagyok kicsit a rendőri védelemmel kapcsolatban. Mit ér például a rendőri védelem bevezetése azokon a bíróságokon, amik „kisebb súlyú ügyeket” tárgyalnak? Ide ugyanis a tervek szerint nem jut rendőr. A januári esetben a „támadó” korlátozott belátási képességű volt, polgári tárgyaláson támadt a bíróra (nem egy nagyobb súlyú büntetőügyben). Gondnokság alá helyezést például a legkisebb városi bíróságon is tárgyalnak. Ráadásul semmilyen „eszközt” nem vitt be a bíróságra, egyszerűen felállt és az alatta lévő széket vágta a bíróhoz. Én úgy gondolom, hogy ezt semmilyen rendőri jelenlét nem tudta volna megakadályozni – még akkor sem, ha lett volna például egy vészcsengő a bírói pulpitus alatt. És hány rendőr jut majd egy bíróságra? Aligha hiszem, hogy egynél több.

Én még emlékszem arra, amikor jó 15 évvel ezelőtt bevezették, hogy minden bíróságon legyen biztonsági őr. Én akkor egy kisebb vidéki bíróságon voltam fogalmazó. Biztonsági őrünkön jól olvashatóan fel volt tüntetve: „biztonsági őr” . Pont ennyi eszköze, és a puszta két keze, no meg megnyerő mosolya volt arra, hogy egy esetleges támadásnál beavatkozzon – sem fegyver, sem bármilyen segédeszköz (pl. egy gázspray) nem lehetett nála. Ő egyedül őrködött az épület és bent lakók biztonságán mind a 12 tárgyalóteremben.

Biztos lehet javítani a védelem hatékonyságán, és persze jónéhány új rendőri munkahelyet teremteni – kérdés, hogy a befektetett állami pénz és emberi energia meg tudja-e akadályozni azt az elenyésző számú dühöngő örültet, aki a bírákon szeretné levezetni a feszültségét? Szerintem nem.

 


Cimkék: bíróság, bíró, ügyvéd
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. OLÁH MIHÁLY 2008-10-04 17:58:26
NICSEN HOZÁS SZOLÁSOM CSAK AZ HOGY LEÜTÖTEK ÉS KIRABOLTAK ÉS JELETEM REDÖRSÉG SEMIT NEM CSINÁL TUDÓM KIVOLT CSAK AZ IGAZSÁG GÓT AKROK APUKÁMAT MEGVERTÉK ELÜTÖTÉK KÓCSIVAL ÉS KITVANAK MÉG FEGYEGETNEK ÉS HÁZUKRA TÁMATAK ÉS UGY KÓRHÁZSBA KERÜTEM APUKÁMA EGYÜT VALKI SEGIT TELFON SZÁMOM
063025-82989 EGY JÓMOZSO
5. laosz 2008-05-10 19:35:00
Officer!
Érdekelne a véleményed a jelenlegi helyzetben Te mit tennél az első a második és a harmadik helyre?
4. officer 2008-03-01 11:09:44
Zsolt! Én rendőr vagyok. Az eskütételem számomra nem üres formalitás volt. És nagyon sok kollégámnak sem. Légyszíves ezt tartsd tiszteletben. Szálljon magába az akiben csak a negatív példák ragadnak meg.Az eredeti témához hozzászólva: hülyeség. Van ezer más hely ahova jobban elkélne a rendőri jelenlét. Tekintve a mostani állapotokat (túlórahegyek, leterheltség, alacsony járőrsűrűség) a bíróságok az egyik utolsó hely ahova küldenék embert.
3. zsolt 2008-02-18 18:45:50
ahogy elolvastam, pont az jutott eszembe, ami anubisnak. szerintem a bíróságokat önálló - kislétszámú és jó technikával felszerelt - biztonsági őrőknek kellene védeni. a rendőrség ma magyaroszágon semmit nem tud megvédeni. tv székházat sem. de ennél rosszabb is lehetséges. mi lenne ha betörnének egyszer. vajon mit csinálna a rendőrség? konkrétan! mit tenne a szolgálatba beosztott rendőr? KINEK SZÓLNA? magának? vagy szabadon turkálna az aktákban ameddig a "rendőrség" kiér? ahogy az üzletekben csinálják a betörés utáni félórában ameddig a tulajdonos megérkezik? vagy a széna téri otp fiókban?
2. Anubis 2008-02-16 12:48:22
Nem ártana a biztonságérzet a bíróságokon én nem kétlem...
Kíváncsi lennék más országokban ezt a problémát hogyan is oldják meg?!
1. borsodi vajár 2008-02-15 11:29:33
Magyar biróság=Egy nagyrakás szardinia.Lopni nem szabad 10-20 milliót,csak 5-6 milliárdot,ezzel betudjuk fogni a pofájukat és nekem is marad 3-4 milliád.Mondjak példákat? NEM!!! Aki nem fizet az 1év 8hónap helyett 6évet kap.!!!!!!!!!

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről