FN Blog / Jogblog / Alkoholtilalom a Ferencvárosban
Nyomtatás Betűméret

Alkoholtilalom a Ferencvárosban

2008-02-26 10:38:53
Tegnap este mozi után betértünk a kinizsi utcai éjjel-nappaliba, ahol többek között unikumot is vásároltunk. Az eladó figyelmeztetett: siessünk, mert 23.00 óra után nem árusíthat alkoholt, és mutatta is az erről szóló friss helyi rendeletet, amit „jól látható helyre” kiragasztott a hűtőpultra – eközben okként a Kultiplex-re mutogatott.

Nem mondom, hogy nem voltunk megdöbbenve. A kiragasztott rendelkezés – jegyzői és polgármesteri aláírással – valóban azt tartalmazza, hogy február 25-étől a Ferencvárosban az alkoholt is árusító üzletek akkor tarthatnak nyitva éjszaka, ha 23.00 óra és 6.00 óra között nem adnak el alkoholt. Ferencváros hivatalos honlapján ugyan nem találtam ezt a rendelkezést, így nem tudom pontosan idézni, de tartalmilag bizonyosan ez állt a papírlapon.

Érdeklődésünkre az eladó elmesélte, hogy a Kultiplexben tartott dózerfesztivál szombati koncertje olyan jól sikerült, hogy a lelkes közönségből kb. 200 fős csapat a környékbeli kis boltokban kezdett el randalírozni, üvegeket törni, fenyegetőzni – erre válasz az alkoholtilalom. Azt még egyelőre a bolt szempontjából nem tudja megítélni, hogy örüljön vagy inkább sírjon az intézkedés miatt. Én mindenesetre kétlem, hogy elérné az igazi célját a rendelet, az éjszakai bolti forgalom viszont biztosan visszaesik.

A Kultiplexről pedig megint lehet beszélni. Néhány hónappal ezelőtt egy blogbejegyzésben én is lelkesen védelmeztem, mint ahogy azóta jónéhányan, akik nosztalgiával gondoltak a „régi szép időkre”, de biztos nem napi vendégei a Kultinak és nem is laknak mellette. Én az elmúlt három –négy hónapban rendszeresen láttam, ahogy a szórakozó ifjúság még buli előtt a játszótéren iszik (nyilván a szemben lévő boltban vásárolt alkoholokat részesítve előnyben a drágább kocsma helyett) és csapatostul üvöltözik már este 9 órakor, ami rossz esetben eltarthat akár reggelig is. Ráadásul ezek olyan koncertek, ahová már jószerével 16 év fölöttiek nem is járnak. Ez a kép is hozzátartozik a Kultihoz, nemcsak a jó beszélgetések, a mozi (ahol mellesleg én is megfordultam néhányszor, 4-nél többen sosem voltunk az utóbbi két évben), az igazán remek kerthelyiség, amit én is nagyon sajnálok.

Nehéz dolog a programszervezés, nyilván kell olyan koncerteket szervezni, amik biztosan és mindig vonzzák a közönséget, ebből jön a bevétel. Azt azonban nem hiszem, hogy a szervezők ne lennének teljesen tisztában azzal, hogy melyik rendezvény milyen vendégkört csábít. A hely kulturális létjogosultságát elég nehéz megteremteni olyan programokkal, ahol nem sikerül a közönséget bent tartani az épületben.

Én még azért szeretnék leszaladni a közeli kisboltba pár üveg sörért, ha a konyhánkban összegyűlnek a barátok, akár éjszaka is.

Itt-ott a Kultiról:

Nem lesz műemlék a Kultiplex

Mindennek vége, kábé

Kultiplex bezár, Bakács kifakadt

Megújul a Markusovszky tér


Cimkék: Kultiplex, adásvétel
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. (?!) 2008-03-04 12:21:47
GORBACSOV szelleme ismét belengett! ….és liberális. Vagy mégsem?

A Ferencvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének 1990. X. 29-től hozott hatályos rendeletei között található a Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2008. (II.15.) rendelete az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről.
A rendelet hatálya
1.§ E rendelet hatálya kiterjed a Ferencvárosi Önkormányzat közigazgatási területén található, alkohol tartalmú italokat árusító üzletekre, a vendéglátóhelyek kivételével.
Az egyes üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről
2.§
Az 1.§-ban meghatározott üzletek 23.00 és 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva, kivéve, ha az alkohol tartalmú italok árusítását 23.00 és 06.00 óra között beszüntetik. Az alkohol tartalmú italok árusításának ezen időszakban történő beszüntetéséről az üzletek üzemeltetői kötelesek a vásárlókat írásban jól látható helyen tájékoztatni.
Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás alól szilveszter éjszakája kivételt képez.
Az e rendeletben foglalt szabályok megsértésének jogkövetkezményeit a rendelet függeléke tartalmazza.
Záró rendelkezések
3. §
E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
Budapest, 2008. február 13.
1. zsolt 2008-02-28 22:22:00
hahhh! na igen. a kulti ügy lassan dagad. én délutánonként szoktam néha betérni, akkor olyan idill van, amit védelmeznék. de ha este tényleg ezek mennek, akkor pusztuljon. illetve költözzön oda, ahol ez nem zavaró. én a nagymező utcában nőttem fel. imádtam a környéklet. amikor a rendszerváltás után szórakozónegyeddé lett a környék, tudtam, hogy lépnem kell. aranyosak a 16 évesek, de amikor részegen hajnalban az ablak alatt énekelnek, na akkor nincs sem tolerancia, sem liberalizmus. kapanyél, oszt kuss.

szerintem keveri a nép a kultúra és a szórakozás fogalmát. az üzemeltetők általában kultúrára hivatkoznak. a valóság meg inkább a szórakozás. ez magyarországon zabálást, részegedést és mulatozást jelent. az szinte mindegy, hogy a szinpadon ki lép fel.

ja! minden önkormányzat sunyi. a weboldalra nem mehet. hát azt finom emberek is olvassák. vezető értelmiségi elvtársak. méghogy korlátozzunk? mi??? ÁÁÁÁÁ!!!! de a boltos az ugye ne adjon, mert akkor megbüntetjük. lássák a környékbeli lakók, kemények vagyunk! mint a rolling stones....

na az egyszer felléphetne a kultiban.... arra elmennék.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A jogismeret nem mindig elég a jogszabályok megértéséhez. Ráadásul - a feltételezett jószándék ellenére is - nem egyszer rosszul, vagy hiányosra sikerülnek. Ilyesmiken fogok itt elmélkedni, ennél sokkal konkrétabban. Jó lenne, ha itt mindenki a más kárából tanulna! Ossza meg velünk sajátját: dranya@citromail.hu

Keresés

Blogértesítő - Jogblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről